Floresan LCD Geri Dönüşümü
Floresan LCD Geri Dönüşümü Nedir?
Atık olan floresan lambalar kullanılmaz hale gelmiş ise, bozuk, kırık ya da her türlü ihtiyaç fazlası olmuşlarsa, bunların geri dönüşümleri mümkündür. Floresan lambalar, geri dönüştürülmesi oldukça gerekli olan bir üründür. Her türlü aydınlatma sağlayan ürünlerde olduğu gibi floresan LCD lambaların da bir tüketim ömrü vardır. Floresan LCD geri dönüşüm hizmetini makul bir ücret karşılığında veren birçok firma bulunmaktadır.
Floresan LCD lambalar bazı işletmelerde veya büyük kurumlarda oldukça fazla miktarda kullanılmaktadır. Ömürleri bitmiş olan ve ışık yaymaya devam eden floresan cihazlarının imhası çok önemlidir. Bu tür lambalar sağlık sorunlarına ya da yaralanmalara neden olabilmektedirler. Bu tarz olayların önlenmesi adına profesyonel geri dönüşüm hizmeti bazı firmalar tarafından sağlanmaktadır. Bu imha işlemlerinin en iyi şekilde yapılmaları önemlidir; ayrıca bu yapılırken maliyeti düşürmek adına da çalışılmaktadır.
Floresan LCD Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Ampul ve floresan gibi, içeriklerinde yüksek dozda civa bulunan materyallerin ömürlerini tamamladıktan sonra geri dönüşüme gönderilmeleri oldukça önemlidir. Çünkü bir floresandaki civa miktarı, üreticisine ve üretim senesine göre değişmekle birlikte, 3,5-15 miligram arasında olmaktadır. Son yirmi yılda ampullerde kullanılmış olan civa miktarı azalmış olsa da ne yazık ki üreticiler tarafından tamamen civa içermeyen ampuller henüz üretilmeye başlanmamıştır. Atık floresanlar ise çöplüğe ve çöp kutusuna atıldığında ya da toprağa gömüldüğünde genellikle kırılırlar. Öte yandan, bu floresanların geri dönüşümü camın, metallerin ve başka malzemelerin de geri dönüşüm sonrası yeniden kullanılmasını sağlar.
Floresan ampuller içerisindeki civa miktarının en yüksek olduğu ikinci atık türüdür ve bu ampul türünün güvenli bir şekilde imha edilmesi gerekmektedir. Bu ampulleri imha edenlerin, tesislerinde dikkatli ve özenli olması gerekmektedir; bu materyallerin kapalı bir ortamdaki imha makinesinde güvenli bir şekilde imha edilmesi gerekmektedir. Bu işlem esnasında, aydınlatma ürünlerindeki zehirli civa ve fosfor tozu, filtreler yardımı sayesinde tutularak çevreye risk oluşturmadan bertaraf edilir. Bu işlemleri gerçekleştiren birçok profesyonel tesis vardır. Bu tesisler sayesinde floresanlarını içlerinde bulunan civanın yaklaşık %99,98’i güvenli bir şekilde geri kazanılır.
-
Talep Formu
Atık gönderimi için EÇBS Sistemi üzerinden MOTAT talebi açılır
-
Atık Alımı
Tehlikeli Atık Taşıma Aracları ile atım alımı tamamlanır.
-
Atık Kabülü
MOTAT’lı araçlar ile tesise taşınan atıkların EÇBS Sistemi üzerinden kabulu yapılır.
-
Sıralama
Kabul yapılan atıklar türlerine göre sınıflandırılır.
-
Tehlike Giderme
Tehlikeli atıklara ön işlem uygulanır.
-
Atık İşleme
Atık’lar ayrıştırma, parçalama ve veri imha işlemlerinden geçer.
-
Raporlama
Yetkili kuruluşlara gerekli raporlamalar sağlanır.